iklan

Friday, February 25, 2011

Hentian Bas Oh Hentian Bas...

Salam Sejahtera dan Salam ke Ketamadunan..

Hahaha rasa mcm berdepat pulak..topik utama hari ini ialah tahap kebengangan dengan hentian bas ataupun mana yang lebih dikenali dan difahami rakyat malaysia "bas stop"

tujuan utama bukan nak mengutuk ke apa tp mmg dah rasa ketidak wajaran untuk wujudnya reka bentuk (design) Bus stop mcm tu...

Bus stop ini merujuk kepada Bus Stop depan puntu utama UKM.

1 . Ketidak wajaran berlaku apabila bus stop lama yang lebih besar tp buruk di ganti dgn bus stop yang lebih KECIL dan MENYERLAH...(menyerlah disini bermaksud warnanya yg TERLAMPAU meneyerlah dan menyakitkan mata. mana tak nya warna Kuning dan merah selangor dijadikan warna utama.. memang la warna menarik dan patriotik bagi org selangor tp bagi bus stop yang mana bertujuan untuk penumpang bas berteduh dari hujan panas memang tak sesuai warna seperti itu.... ada kalanya berteduh dibawah pokok lebih selesa dari bawah bus stop tersebut..

2. ketidak wajaran berlaku apabila panel lut cahaya digunakan untuk bumbung hentian bas tersebut... cantik memang la cantik tapi ini malaysia dik oi bukan europe ... kalu tengah hari tu dah macam duduk dalam oven dah tambah lagi dgn warna kuning yang terang sangat.... memang silau dan panas sangat.

3. Ketidak wajaran apabila "design" yang dianggap "Futuristik" tidak berguna apabila hujan lebat... sebabnya ialah "design" bumbung yang tidak mampu melindungi untuk penumpang berteduh dan kalu orang bnyak sudah pasti akan basah....mcm aku petang tadi...

4. Ketidak wajaran berlaku apabila kedudukan bus stop yang menghadap matahari terbit tidak di ambil kira dalam membentuk bas stop tersebut.. kalau panas pada waktu pagi sudah pasti banyak penumpan lebih SELESA di belakang Bus stop sebab tak silau dan redup... yang tak wajarnya kerana org sepatutnya menunggu di depan Bus stop bukan nya di belakang.....

so kepada MPKj fikir fikirkan la design Bus Stop anda sebelum membuatnya.... lebih baik bas stop buruk tapi berguna dari bus stop cantik tp tak berguna.

Salam Logik Akal



1 comment:

Hailey Francis Thomas Goitom said...

puntu masuk? hahahhahahahaha~

btw, aku rindu nak balik ukm...sob3...